Behandling

Att vara laktosintolerant kan vara mycket besvärligt, speciellt när det är svårt att behandla diffusa symptom. Du måste ha tålamod för att ett steg i taget kunna lägga om din kost och på så sett se vad som orsakar besvären och hur du slipper besvären.


Är det verkligen intolerans?

Många tror att de är laktosintoleranta

Att ha problem med magen är något som var och varannan människa har i perioder och många söker svar på vad besvären beror på. Att vara laktosintolerant är något som blivit väldigt vanligt att man hör folk säga. Men frågan är om det bara är en enkel lösning på sina magproblem att diagnosticera sig själv med laktosintolerans eller om du faktiskt är allergisk?

Ta reda på om du är intolerant

Det enda du kan göra för att kunna ta reda på om du har en intolerans mot laktos som kanske till och med måste behandlas är att utesluta mjölkprodukter en period för att se om du blir bättre.

Kan ge falskt besked

Många blir förmodligen lite bättre i magen om de slutar dricka massor av mjölk och ha grädde i maten. Men det beror inte alla gånger på att man faktiskt är laktosintolerant. Forskning visar nämligen på att det inte är konstigt att människors magar är känsliga mot laktos, vi är ju det enda djuret som dricker bröstmjölk även i vuxen ålder.

Nackdelen med att utesluta mjökprodukter

Men som med allt så finns det nackdelar med både det ena och det andra. Slutar du dricka mjölk och äta mjölkprodukter kan du nämligen få brist på kalcium och vitamin D. Mjölkprodukter är en av de primära källorna. Konsumera lagom istället så mår du och magen bäst!

Om du är allergisk

Det finns människor som är mer intoleranta mot laktos än andra. Laktosintolerans delas in i tre olika typer: Primär, tillfällig (sekundär) och medfödd.

  • Vid primär laktosintolerans räcker det vanligtvis att lägga om din kost för att bli av med besvären.
  • Tillfällig laktosintolerans beror ofta på att du har någon annan sjukdom som tillfälligt orsakar att man inte tål laktos. Den behandling som då behövs är att läka ut den orsakande sjukdomen och sedan låta tarmskadan läka. Först efter att tarmen läkt kan du äta laktos igen.
  • Medfödd laktosintolerans kräver lite annan behandling och är den form av laktosintolerans då du faktiskt är allergisk. Istället för att ammas med bröstmjölk får barnet speciell mjölkersättning som är laktosfri för att senare i livet leva med en strikt kost med i stort sett helt uteslutande av laktos.

Laktas – i tablettform som behandling

behandlingVet du med dig att du är mycket känsligt mot laktos kan det vara en bra idé att ha med sig laktas i form av tabletter när du ska äta borta, på restaurang eller om du ska på semester.

Det kan nämligen vara svårt att veta om du får i dig laktos eller inte då. Laktas är det enzym som bryter ner laktos i tarmen. Det finns att köpa receptfritt på apoteket.

Laktosfria mjölkprodukter – tips

Ost som lagrats längre än tre månader är ofta helt laktosfri. Andra livsmedel som finns att köpa laktosfritt kan vara onödigt då exempelvis smör och bordsmargarin innehåller så lite laktos att det knappast kommer ställa till med besvär.