Symptom

Det finns många människor som inte tål mjölksockret laktos. Symptomen kan dock se olika ut för de som är drabbade av laktosintolerans.


Mjölkmage

Symptom laktosintolerans

Symptomen för att vara känslig för laktos kan ibland kallas för mjölkmage. Detta för att symptomen är ganska talade och uppstår kort efter att man druckit eller ätit mjölkprodukter. Symptom för laktosintolerans brukar vara:

  • Gaser i magen
  • Lös i magen eller diarréer
  • Ont i magen
  • ”Ballongmage” – uppsvälldhet

Hur besvärliga symptom du får kan bero på hur mycket laktos du har fått i dig de senaste dagarna samt i vilken grad du är känslig mot laktos.

Är du känslig mot laktos, men inte fullt ut intolerant, kan symptomen vara något diffusa vilket kan göra det svårt att koppla dina symptom till att du ätit eller druckit laktos. Detta gör att du kan ha varit känslig mot laktos under en längre tid utan att du har vetat om det.

Är du däremot laktosintolerant kommer ovanstående symptom ofta efter en stund upp till några timmar efter att du har fått i dig laktos.

Vid misstanke

Om du misstänker att du har en överkänslighet eller intolerans mot laktos är det bra om du noterar dina besvär och vad du har ätit när symptomen dykt upp.

Detta underlättar en eventuell läkarutredning mycket och du kan snabbare få en diagnos på vad besvären beror på.