Äta laktosfritt
Hur drastiskt du måste utesluta laktos är väldigt individuellt. Du får helt enkelt pröva dig fram. Många klarar av att äta en liten mängd laktos utan att få magproblem medan andra helt måste utesluta laktos.
Var finns laktos?
- I all mjölk finns laktos
- I färskost så som kesella, kvarg, dessertostar, bredbara ostar, mesost, messmör och ostdressing
- I glass
- Proteinpulver av vassle
- Matfett med smör
- Färdigmat kan innehålla mjölk och laktos
- Buljonger och fonder kan innehålla laktos
- I bröd som är bakad med mjölk
- I charkvaror med mjölk
Tips
- Du klarar av att äta mer laktos om du äter det tillsammans med annan mat. Detta eftersom den andra maten då fördröjer laktosens väg genom tunntarmen.
- Ju fetare mejeriprodukt, desto mindre laktos innehåller den
- Fil och yoghurt med laktos är bättre än andra mejeriprodukter med samma laktoshalt. Detta för att det finns tarmvänliga bakterier i yoghurt och fil som bryter ned laktos.
- All hårdost är naturligt fri från laktos. Detta på grund av att nästan all laktos blir kvar i vasslen under bildningen av hårdost. Av vasslen tillverkas sedan messmör och mesost. Den lilla andel laktos som är kvar i hårdosten försvinner på grund av mjölksyrakulturen i osten.
Laktosfri mjölk eller låglaktosmjölk?
Laktosfri mjölk är helt fri från laktos medan låglaktosmjölk har en väldigt låg halt av laktos. Så om du är väldigt känslig för laktos rekommenderas laktosfri mjölk.
De två olika produkterna tillverkas även på helt olika sätt. Därför är den laktosfria mjölken något dyrare eftersom tillverkningen är mer avancerad.
Det är även skillnad på smak. Den laktosfria mjölken smakar mer som vanlig mjölk medan låglaktosmjölk har en sötare smak.